woensdag 3 april 2013

aardappelgratin

Aardappelgratin oftewel gratin dauphinois.  Ook een klassieker op het menu afgelopen zondag, maar geef toe, superlekker!  Allez, dat vind ik toch.  Ik maakte het al een paar keer klaar, maar vond precies nooit de juiste verhouding meer.  En te weten dat ik dat vroeger op school zo vaak heb gemaakt.  Hatelijk, maar ik dacht, toch nog eens proberen, wie weet.

En ja, aan wat het lag, ik weet het niet, maar deze keer was hij supergeslaagd!  Dus bij deze is dit recept vooral ook een memootje voor mezelf, zodat ik volgende keer weer in mijn online kookboek kan komen piepen voor de jusite verhouding!

nodig: 1kg aardappelen - 250ml volle melk - 250ml volle room - 2 teentjes look - pezo en muskaatnoot - gemalen kaas
koken: aardappelen schillen en spoelen - in fijne plakjes snijden (niet meer spoelen nu, zetmeel zorgt voor extra binding) - laagje aardappelen in vuurvaste schotel leggen - kruiden - zo laagjes opbouwen tot aardappelen op zijn - melk, room en geperste look mengen en dan de aardappelen ermee overgieten - aardappelen staan dan net onder - 35 minuten in voorverwarmde oven van 200° - daarna kaas erover - opnieuw in de oven voor 50 minuten - zolang duurde het bij ons, maar dat is natuurlijk afhankelijk van oven tot oven!

In ieder geval, ze moeten smeuïg zijn, maar niet meer lopend en de patatjes moeten natuurlijk gaar zijn.
tot kooks
zoutje

2 opmerkingen:

  1. Ik ga het zo toch ook nog eens proberen. Ik kook de aardappelschijfjes altijd even voor, anders krijg ik ze niet gaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is wel lekkerder vind ik als ze zo gegaard worden! En zeker niet té dik snijden, een mandoline is extra handig, maar die heb ik niet.

      Verwijderen