dinsdag 22 mei 2012

Diner


Afgelopen zaterdag had ik bezoek van mijn liefste tante en haar man. Ik mocht me op kookvlak dus helemaal uitleven. Toch koos ik ervoor om het menu zo samen te stellen dat ik op het moment zelf niet veel meer hoefde te doen.

Wat stond er op de kaart:
Mojito met hapjes als aperitief:
De mojito maakte ik als volgt: Doe in een groot glas een halve limoen in 4 stukken, doe er een 6-tal muntblaadjes bij en bestrooi met 2 theelepels rietsuiker. Stamp dit even aan. Vul het glas verder met ijsblokjes of crushed ijs, 20ml rietsuikersiroop, 50ml rum en bruiswater. (als je liever geen alcohol drinkt, het is ook lekker zonder de rum)

De hapjes:
Bolletjes meloen met een stukje gandaham op een prikkertje, een klassieker, maar het blijft lekker.

Frittata met groene asperges, paprika en aardappel. Snij 5 groene asperges en 1 paprika in blokjes en stoof enkele minuten aan. Schil de aardappel (ik had ongeveer 300gr) en snij in schijfjes, bak deze in een pan. Klop 6 eieren los en meng er de groenten onder, kruid met peper en zout. Giet in een pan zodat je een omelet krijgt van ongeveer 2 cm dikte. Laat bakken tot de bovenkant gestold is en keer om, laat nog een 2-tal minuutjes doorbakken. Je kan dit warm of koud serveren.

Hapje nummer 3 was een bladerdeeghapje met pesto en ham. Recept van, je raadt het al, mijn vriend Jeroen Meus. Maak de pesto door 60gr pijnboompitten, 60gr basilicum (doe ik op het zicht), 1 teentje look en 60gr parmezaan in blokjes te mixen. Voeg hier 150ml olijfolie aan toe en kruid met peper. Zout is niet nodig door de parmezaan. Rol vervolgens een vel bladerdeeg uit en besmeer rijkelijk met de pesto. Leg hier nu de gandaham op en rol het terug op. Verpak in folie en leg in de frigo of diepvries zodat je het naderhand makkelijk in schijfjes kan snijden. Afbakken op 200gr gedurende 15minuten.

Het hoofdgerecht:
Homemade mousakka, veel werk op voorhand maar op het moment zelf enkel in de oven te schuiven.
Ik maak deze als volgt:
Snij 1 aubergine, 1 courgette en 600gr geschilde aardappelen in schijfjes en bak afzonderlijk in de pan. Zet opzij en begin aan de tomatensaus. Bak 800gr gehakt (origineel met lamsgehakt, dit weekend met rund/varken wegens een niet-lamfan) rul en voeg een blik tomatenblokjes van 800gr toe. Voeg er ook een half potje rode pesto bij en laat even sudderen. Kruid met peper, zout, kaneel, lookpoeder en verse oregano.
Schik in een ruime ovenschaal de aardappelschijfjes,  bedek met de helft van de tomatensaus, schik hierop de aubergineschijfjes en bedek met de rest van de saus, eindig met de courgetteschijfjes. Als je het op voorhand maakt dan stop je hier. Ga je het onmiddelijk opeten dan giet je er een mengsel over van 4 eieren, 200ml room en 6 eetlepels geraspte kaas. Zet onder de gril voor een korstje.
Als je het zoals ik, op voorhand klaarmaakt, dan moet het langer in de oven en giet je er het roommengsel op vlak voor je 't in de oven zet.

Het dessert:
Zelfgemaakt rum-rozijnenijs met een kletskopje als garnituur. Recept op aanvraag.



Bronnen: bladerdeeghapje en moussaka volgens deze meneer zijn recept , fritatra uit dit boekje , het ijs volgens recept uit dit boek

2 opmerkingen:

  1. Receptjes van vriend Jeroen zijn altijd goed. Ben ook een hele grote fan. En voor mij toch maar een mojito mét alcohol! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hij heeft me nog nooit teleurgesteld. :-)
    Zonder alcohol is het ook echt een aanrader. Goede dorstlesser voor je in de alcohol vliegt. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen