De afgelopen weken waren vooral gevuld met zieken. Zowel klein als groot. En dan werd er weer weinig culinairs gefabriceerd. Ook ben ik weer even meer in de dagelijkse-kost-modus en dat lijkt dan niet echt interessant genoeg om te bloggen.
Nu lasagne is één van mijn favorietjes en ik zag dat deze hier nog niet gepasseerd is, dus bij deze hét familierecept van mijn lasagne.
Nodig voor de saus: 500g gehakt - 2 courgettes (of 3kleintjes) - 1 groot bakje champignons - 2 blikken tomatenblokjes met basilicum - 2 brikjes tomatenpulp (even zoeken naar je favo-smaak en zoetgehalte van de tomaten) - ajuin - look - zout - peper - spaghettikruiden - tabasco - boullonblokje
Koken: gehakt aanstoven in sauspot - uithalen als het gaar is - ajuin aanstoven met look - courgette en champignons in blokjes snijden en aanstoven (onder deksel) - tomaten en pulp toevoegen - kruiden naar smaak - bouillonblokje ook toevoegen (voor extra smaak) - gehakt terug toevoegen - zachtjes laten sudderen en intrekken
Nodig voor de 2e saus: klassieke bechamelsaus (witte saus). Voor de lasagne mag die vrij lopend zijn, want helpt de pasta te garen, dus neem ik 50g boter, 50g bloem en 600-650ml melk.
Koken: boter smelten - bloem toevoegen - goed uitdrogen - melk beetje per beetje toevoegen en vooral goed doorroeren zodat er geen brokjes inzitten - kruiden met zout, peper en muskaatnoot
Nodig lasagne: spaghettisaus - bechamel - lasagnebladen - gemalen kaas - gekookte ham
Koken: laagjes maken in een grote ovenschotel is de boodschap. Mijn volgorde: spaghettisaus - pasta (niet te dicht bij de rand) - bechamel - ham - spaghettisaus. Eindigen doe ik sowieso met saus, liefst spaghettisaus. Ik doe +/- 45 minuten in de over (180°) afgedekt met aluminium of deksel. Daarna nog 20 minuten tot half uurtje met gemalen kaas en niet meer afgedekt natuurlijk.
Dat zou er dan zo moeten uitzien:
En dan nog het belangrijkste na het smullen, de rest verdelen en genoeg hebben voor nog eens 4 maaltijden! Jihaa! Mega-efficiënt, zo heb ik het graag!
Tot kooks
zoutje
Geen opmerkingen:
Een reactie posten