zondag 5 januari 2014

hapjes met oudjaar - de receptjes

Vandaag ben ik weer op stap met mijn winkeltje, altijd een plezier!  En dus denk hoop ik dat mijn lieftallige zorgt voor lekkers voor de familie :)!  Enfin, ik zette voor u in ieder geval dan al de receptjes klaar van de hapjes met oudjaar.  Ik vond ze best geslaagd :).

De meeste receptjes leende ik van deze chef.  Tot ik in de eindejaarsshow van deze hoorde dat iedereen tegenwoordig natuurlijk al eens iets van Jeroen gegeten heeft.  Confronterend, maar ja, dat wordt hier ook al wel eens gezegd.  Hij moest maar niet zo'n goeie ideetjes hebben, toch, die Jeroen?

In ieder geval, het lijst met bijhorende receptjes en dus vooral ook links!



- beignets van geitenkaas met paprikadip
- rozijnentoast met hazenpaté foie gras (een cadeautje van de schoonmama) en perenmoes
- slakken 
- gedroogde ham (de lekkerste)
- chips met guacamole paprikadip (was foutje maar bleek héél lekker :) )
- toast met kruidenkaas en zure haring
- scampi-chorizoprikker (zonder de salsa verde weliswaar)
- worstenbroodjes





Worstenbroodjes:
Heel eenvoudig, bladerdeeg en gehakt.  Handigste is een worstje maken van het gehakt, en dan oprollen in bladerdeeg.  In kleine hapjes verdelen en aan de rand even induwen met een vork.  Bestrijken met eigeel (losgeklopt met beetje room of melk).  In een oven van 180°C tot ze mooi bruin gekleurd zijn.  Uiteraard kan het gehakt gepimpt worden naar keuze, met ui, kaas, hamblokjes, spekjes, kruiden,...  Maar ik hield het eenvoudig, het was dan ook voor de kids.

Beignets van geitenkaas:
Nodig: 300g geitenkaas (ik nam de Président-versie, niet handig maar smaakte al iets beter af, denk het volgende keer wel met een straffere kaas te mengen ook voor een beetje extra pit) - 400g gekookte aardappelen (warm) - lookpoeder - 2el gehakte peterselie - 50ml room - 1 ei - 1 dooier - 50g bloem - nootmuskaat - paprikapoeder - cayennepeper - pezo
Koken:
- de aardappelen pureren
- room toevoegen
- geitenkaas toevoegen
- ei en dooier toevoegen
- peterselie toevoegen
- afkruiden met alle kruiden
- moet smeuïg zijn, ik maakte het op voorhand klaar, dus stijfde nog een beetje op in de frigo.  Maar vond het iets te lopend en voegde nog wat extra bloem toe.
- met een koffielepel scheppen en zachtjes in frituur van 180° afbakken.  Regelmatig omdraaien om egaal te bruinen

Paprikadip:
Nodig: 2 rode paprika - 1 kleine rode ui - 1 teentje look - tijm - 100ml groentebouillon - balsamico - olijfolie - zout - cayennepeper
Koken
- paprika roosteren onder de grill tot ze zwart zijn - 10 minuutjes in plastic zakje afkoelen - pellen - zaadjes verwijderen - in blokjes snijden
- ui fijnsnijden en aanstoven met gesnipperde look en tijm 
- paprika laten meestoven
- groentebouillon toevoegen en onder deksel 10 minuutjes sudderen
- lichtjes afkoelen en fijnmixen
- afkruiden
- afkoelen

Smakelijk!
zoutje



Geen opmerkingen:

Een reactie posten