zondag 17 juni 2012

Rabarbersoepje - limoensorbet - frambozenIk zag deze week dit receptje bij Jeroen Meus zien passeren, en heb dit gisteren klaargemaakt voor de gasten.
Heel fris, zomers gerechtje waarvan je met gemak 2 porties opkan. ;-)

Het rabarbersoepje:
250gr rabarber (deze kwam hier recht uit de tuin)
2,5dl water
2,5dl zoete witte wijn
50gr suiker
half vanillestokje
halve citroen
halve stengel citroengras

Was de rabarber, verwijder de harde buitenste vezels en snij in stukjes. Doe in een kookpot samen met het water en de wijn. Breng dit aan de kook.
Voeg de suiker toe. Schraap de zaadje uit het vanillestokje en voeg dit samen met het stokje toe. Kneus het citroengras en voeg dit er ook bij. Was de citroen en snij van de schil (zonder het witte) enkele reepjes, pers de citroen vervolgens uit in het rabarbermengsel.
Laat dit een kwartier pruttelen en zet dan van het vuur. Laat afkoelen, zeef en duw alle sappen uit de rabarber en zet enkele uren in de frigo om af te koelen.

Limoensorbet:
Dit kan je kopen in de winkel, of zelf maken. Dit doe je dan als volgt.
Kook 4 dl water met 260gr suiker en 80gr glucosestroop. Voeg er 5gr geweekte gelatineblaadjes aan toe en 250gr limoensap. Mix heel kort en laat vervolgens afkoelen in de vriezer (2-3 uur). Draai vervolgens tot sorbet in de ijsmachine en plaats terug in de vriezer voor minstens een half uur.

De frambozen heb ik geplukt in onze tuin, dus deze waren "à volonté" voorradig. Je kan het ook met ander rood fruit maken, of een mengeling naar keuze.

Dit is zeker een aanrader voor op een zonnig terrasje.

Smakelijk!

Zoetje

1 opmerking:

  1. Superlekker, gisteren gemaakt en opgediend met een bolletje vanilleijs en aardbeien. Veel succes mee gehad.

    BeantwoordenVerwijderen