Stoofvlees, veel manieren, ieder zijn recept denk ik. Dat is echt zoiets voor op zondagochtend aan te beginnen vind ik. Geen idee waarom, maar dat staat hier bijna nooit in de week op het menu, tenzij de overschot natuurlijk, want ik maak steevast teveel.
Hierbij mijn recept, al is dat niet elke keer hetzelfde. En zeker bij dit recept geldt, aanpassen naar eigen smaak!
Nodig: 1.200kg stoofvlees (runds) - 1(of 2) biertjes, bij voorkeur bruin, maar iets zwaardere blond smaakt ook - ui - 2 laurierblaadjes - pezo - stoofvleeskruiden - boterham met mosterd - bruine roux/sausbinder
Koken: vlees aanbakken in pan met boter, het is belangrijk dat je het vlees goed korst, dan blijft het lekker sappig bij het pruttelen daarna, dus kort maar goed aanbakken is ideaal - in stoofpot uitje aanfruiten - vlees toevoegen - bier toevoegen - pan blussen met water, de lekkere aanbaksels moeten mee in de stoofpot - water bij vlees voegen en zorgen dat het vlees volledig onderstaat - laurierblaadjes en pezo toevoegen - laten opkoken, van zodra het kookt op een zacht vuurtje laten pruttelen - boterham smeren met mosterd en bovenop het vlees leggen - en dan 1-2u laten pruttelen, tot het vlees lekker zacht is en bijna uiteen valt - saus dikken met bruine roux en eventueel bijkruiden - lekkere extra's zijn bvb confituur of honing, spekjes, champignons, kleine uitjes,... Mogelijkheden te over!
Oja, bij noodgevallen, als iemand al het lekkere bier al heeft opgedronken heb ik ook altijd deze in huis:
smakelijk!
tot kooks
zoutje
Geen opmerkingen:
Een reactie posten