woensdag 13 juni 2012

Plattekaastaart met aardbeien


Afgelopen zondag kwamen de schoonouders op bezoek. En dit was meer dan reden genoeg om een taartje te bakken. Kaastaart stond nog op mijn 'to bak-lijstje', dus zogezegd zogedaan.

Het recept vond ik in Libelle, de bodem veranderde ik naar Bretoens zanddeeg op vraag van vriendjelief.

Nodig voor de bodem:
250gr bloem + 6gr bakpoeder
180gr zachte boter
90gr suiker + 90gr kandijcassonade
1 eidooier
snuifje zout
vanille

Doe de bloem met het bakpoeder in een kom. Maak een kuiltje en vul dit met de boter, de suiker, de eidooier, het zout en de vanille. Meng kort met je handen of met de keukenrobot tot een homogeen deeg.
Wikkel het deeg in plasticfolie en leg enkele uren in de koelkast of een half uurtje in de diepvries.

Nodig voor de vulling:
1,5 eieren
350gr volle plattekaas
75gr suiker
half pakje vanillepoeder
aardbeien (om te garneren)

Splits de eieren. Meng de eidooiers met de plattekaas, suiker en het puddingpoeder. Roer goed glad. Klop de eiwitten met een snijfje zout stijf en vouw onder het plattekaasmengsel. Niet kloppen want dan klop je er de lucht uit.

Rol het zanddeeg uit tot een 2 cm dikte en plaats in de vorm op een bakplaat. Ik gebruikte een grote ring van ongeveer 20cm doorsnede. Een springvorm of niet ronde vorm kan ook. (indien je een vorm met bodem neemt zou ik hem wel bekleden met bakpapier) Strijk het plattekaasmengsel egaal over de taartbodem en plaats 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Hou de taart in de gaten. Na 20 minuten heb ik ze afgedekt met aluminiumfolie zodat ze niet te bruin zou worden. De baktijd hangt ook af van de oven. Schud er na 45 minuten eens mee, als het nog te "wobbelig" is zet ze er dan nog een beetje langer in.

Laat afkoelen op een rooster. Beleg "à la vie d'artiste" met aardbeien en serveer.

Smakelijk!
Zoetje


ps.: Het bretoens zanddeeg zal misschien niet allemaal op zijn, de overschot kan je in de diepvries bewaren. Zo kan je snel een taartje maken op een later tijdstip.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten