dinsdag 15 mei 2012

Gehaktballen met surprisevulling in tomatensaus.



Vandaag stonden er dus gehaktballetjes in tomatensaus op het menu. Het recept komt van mijn muze Jeroen Meus. Met een lichte wijziging bij de balletjes (en dit kunnen we misschien wel een Wim Ballieu invloedje noemen ;-) ) Dit recept is voor 2 personen, met een kleine 2 balletjes overschot.

De ingrediëntenlijst:
voor de saus:
1 dikke ajuin
1 teentje look
2 stengels witte selder
1 wortel
1 blikje tomaten in stukjes van 400gr
250gr tomatenpassata
1 volle eetlepel tomatenpuree
1 theelepel suiker
1 eetlepel bloem
1 snee gezouten spek
beetje water
tijm
rozemarijn
laurier
oregano
peper en zout

voor de gehaktballetjes:
500gr gemengd gehakt (varken-rund)
1 ei
paneermeel
half handje peterselie
peper en zout
buffelmozarella


Snij de ajuin in stukjes (niet te klein, de saus wordt nog gemixt) en stoof aan in olijfolie. Voeg er de look, in stukjes, bij. Was en snij vervolgens de selder in blokjes en voeg dit er ook bij. Doe hetzelfde met de wortel.
Laat dit een paar minuutjes stoven.
Voeg er de tomatenpuree bij en roer goed. Doe er vervolgens de bloem bij, mooi overstrooien en even roeren.
Nu mag je het blikje tomatenstukjes erbij doen, en het blikje terug vullen met water en dit er ook bij doen. (dan heb je ineens een proper blikje). Doe er ook nog de tomatenpassata bij en laat terug op temperatuur komen.
Bind de kruiden samen met een keukentouwtje. Voeg dit bij de saus. Leg er ook de snee spek bij en duw goed onder de saus.
Dit mag nu een dikke 40 minuten rustig pruttelen. Af en toe eens omroeren.

Ondertussen kan je de balletjes maken. Snij de peterselie fijn en meng dan alle ingrediënten behalve de mozarella. Kruidt goed af met peper en zout. Neem nu een beetje gehakt, rol hiervan een balletje en duw het dan terug beetje plat. Steek hierin een blokje mozarella (dobbelsteengrootte) en vouw het gehakt er terug rond. Rol er terug een mooi balletje van.
Bak ze vervolgens goudbruin in wat boter. Ze moeten nog niet helemaal gaar zijn.

Haal het kruidentuiltje en het spek uit de saus. (het spek kan je aan een huisgenootje voederen, hier was vriendjelief de gelukkige) Mix de saus. Je kan ze ook nog zeven voor een gladdere saus, dit heb ik niet gedaan.

Voeg de balletjes bij de saus en laat nog een kwartiertje pruttelen. Dien op met een bergje
aardappelpuree.



Smakelijk!

Zoetje




Geen opmerkingen:

Een reactie posten