zaterdag 3 januari 2015

oudjaar, de hapjes

Meestal gaan we voor véél hapjes met oudjaar.  Onze kinderen blijven gezellig thuis en die hebben snel honger.  Dus altijd handig als we ze direct wat aan het knabbelen krijgen :).

Dit jaar hielden we het vrij bescheiden, het was de eerste oudjaar zonder zoetje en ik eerst niet echt zin om te koken zonder haar.  Maar uiteindelijk deed ik het toch, kwestie van haar toch een beetje hier te hebben door de dag.  En het werden deze hapjes:




Gerolde kerstboom
Een receptje van dochterlief (6) uit haar kerstboek van Zonnekind.  Ideaal om haar aan het helpen te krijgen.  
Nodig: 5 sneetjes witbrood zonder korst - 4 sneetjes gerookte zalm - 100g verse kaas (wij gingen voor geitenkaas, lees de Buggles-versie) - geknipte bieslook - rode besjes
Koken: sneetje brood platrollen met deegrol - bestrijken met kaas - beleggen met gerookte zalm - bestrijken met kaas - oprollen - snijden in plakjes van 2cm dik - rand bestrijken met kaas - in bieslooksnippers rollen - op schotel schikken in de vorm van kerstboom - boom versieren met kerstballen (besjes)



Aardappelrösti met avocado en forelmousse
Er zijn héél wat leuke recepten te vinden op het net, dus ook ik schuim regelmatig foodblogs af naar leuke ideetjes.  Dit hapje vond ik hier en ik volgde het recept zonder aanpassingen, een succes!



Rozijnentoast met eendenlever en confituur van rode ui
Klassieker, niet veel kooks aan, maar ik vind het gewoon lekker.  Toast gemaakt in de vorm van sterretjes, in de broodrooster.  Eendenlever, smeerbare versie uit de winkel.  De confituur van rode ui maakte ik wel zelf, volgens één van de recepten uit mijn kookarchiefje.  Al staat hij nog niet gepost, u komt hem binnenkort nog wel ergens tegen :).  En dan link ik hem hier ook direct bij.  Het enige, het recept stelde voor de confituur een uur te laten trekken, dat had ik al ingekort maar toch nog teveel.  Bij het afzetten van de confituur was hij ok, maar hij stijfde nog meer op, dus beter nog iets vroeger afzetten volgende keer.  Smaak was wel héél lekker!



De dessertjes komen er in een volgend blogje ook nog aan!
Bij deze alvast een fijn culinair jaar toegewenst, met enkel lekkere ideetjes!

tot kooks
zoutje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten